zondag 17 februari 2013

Love songs


Ring Of Fire

Love is like a burning ring of fire.
Alles begon met deze eenvoudige zin. Ik heb het over het country nummer Ring Of Fire, gezongen door de great Johnny Cash en toegekend aan zijn grote liefde, de country zangeres en componiste June Carter, die later ook zijn vrouw werd.

Het nummer heeft een controversiële geschiedenis, zoals het soms gebeurd met veel mythische liedjes.
Ik heb diverse versies van het onderwerp bekeken, en informatie gezocht op verschillende blogs, muziek sites, bibliografieën en o ja, mijn onmisbare Wikipedia. Zelf de commentaren van de mensen op de blogs vind ik interessant. Vox populi is soms heel wijs en verstandig. En het heeft bovendien een voordeel: hart en ziel.
Soms, tussen al die informatie, tref je ook veel onzin. Zoals dat Ring Of Fire over geslachtsziekten gaat, of nog sterker, dat het nummer over aambeien zou gaan. Deze bewering komt omdat in 2004 een merk van aambeienzalf het liedje als jingle voor hun reclamecampagne wilde gebruiken. De kinderen van Cash, inmiddels overleden, verwierpen het aanbod. En terecht, vind ik toch.

Het verhaal over het nummer:

Het lijkt dat June geïnspireerd werd door een strofe in een gedicht van haar oom A.P. Carter
Het resultaat was een liedje over haar beginnende en gemengde gevoelens voor Johnny Cash. Liefde maar ook twijfel. Het was 1963.
Zoveel Cash als June waren toen getrouwd met hun respectievelijke partners, hoewel geen van beide  een gelukkige huwelijk had.

Er bestond tussen hen een wederzijds gevoel dat veel meer dan vriendschap was. Simpelweg hadden twee soulmates elkaar gevonden. Hun gedeelde interesses zoals muziek maakten hun relatie nog hechter. 
Cash was destijds een zeer beroemde country en rock&roll zanger, componist en gitarist, terwijl June Carter uit een grote familie van muzikanten en artiesten kwam. Ze was zangeres, componiste, en speelde gitaar, banjo en autoharp.
Ze gingen samen op tour en traden vaak ook samen op de podium.

Het nummer gaat over verliefd zijn, en over je soulmate ontmoeten.
Maar het verteld ook over angstgevoel, hier vertegenwoordigd door de vuurvlammen.


afbeelding:musicnotes.com

 The taste of love is sweet
When hearts like ours meet
I fell for you like a child
Oh. but the fire went wild













June bood het liedje aan Johnny en hij stelde voor een aantal wijzigingen te maken om het nummer aan zijn eigen stijl aan te passen.
Op een eerste instantie werd Ring Of Fire gespeeld en opgenomen door zangeres Anita Carter, zus van June. 
Mocht het geen hit worden dan zou Johnny het liedje zelf opnemen. Het nummer van Anita werd nauwelijks opgemerkt.
Toen nam Cash het nummer onder zijn hoed.
June Carter, samen met Merle Kilgore, componiste en bevriend met Johnny Cash, voerden een aantal arrangementen uit om de song even te opknappen, en werd daarna door Cash opgenomen, met een Mexicaanse combo of mariachi erbij, geïnspireerd door een droom over mariachi. Het werd meteen een grote hit.
De rest is geschiedenis.

Johnny Cash en June Carter hadden elkaar ontmoet in 1955 tijdens een concert waar ze allebei optraden. Jaren later ontmoetten elkaar opnieuw.
Ze waren allebei getrouwd met partners met wie ze weinig overeenkomsten hadden, behalve de kinderen.
Cash trouwde Vivian Liberto op jonge leeftijd. Ze hadden samen vier dochters. De relatie ging bergafwaarts, grotendeels doordat ze weinig gemeenschappelijke interesses hadden. Cash was helemaal op zijn muzikale carriere gericht en Vivian vond muziek maar niks.
Ook Johnny's misbruik van alcohol en amfetaminen speelde een belangrijke rol bij de mislukte huwelijk.

In 1968 waren zoveel Cash als June Carter van hun partners gescheiden. Johnny vroeg June te huwelijk op het podium tijdens een concert in Engeland. Het kon niet romantischer.
Hun relatie duurde de rest van hun leven, tot de dood van June in 2004, nadat ze een ingewikkelde hartoperatie moest ondergaan. Johnny Cash overleed vier maanden later.

fotos:www.53deluxe.com
:
                                                    


_________________________________________________________________________________


SPECIALE LOVE SONGS

Liefdesliedjes zijn er zat, maar echt goede nummers over liefde zijn er niet te veel.
Een authentieke love song moet zeker niet nep klinken. Mag ook niet te zoet zijn.
De mooiste liefdesliedjes tref je aan onder genres zoals soul en rithm&blues en vooral pop uit de 60's.

Ik heb een lijstje gemaakt met sommige van mijn favorite love songs. Er zijn nog veel meer maar vandaag gaan we naar deze kleine selectie luisteren, allemaal uit de 60's en begin 70' s.
Modernere love songs komen nog op de volgende aflevering over muziek en liefde.


                                             ________________________________


Then He Kissed Me- The Crystals
Single uit 1963.
Het verhaal kan niet eenvoudiger. Girl meets boy, worden verliefd op elkaar, beginnen een relatie en trouwen. Het is het liefdesverhaal dat goed loopt en een happy end heeft.
Het nummer, geproduceerd door Phil Spector werd een grote hit.
Een paar jaar later, werd het nummer door The Beachboys gecoverd maar dan met een titel die beter bij hun paste: Then I Kissed Her   (waarom niet Then She Kissed Me??)
Het origineel van The Christals staat bij de soundtrack van de Martin Scorsese film Goodfellas.





Pain In My Heart- Otis Redding
Studio album uit 1962-63
Niet alleen was Otis Redding een voortreffelijk zanger maar ook componeerde hij zelf zijn prachtnummers, net als veel andere grote soul artiesten van die tijd, zoals Sam Cooke, Irma Thomas of Ray Charles.
Hij overleed op jonge leeftijd, 26, in een vliegtuigongeluk. Veel te vroeg voor een man die de ziel van de soul was, en die nog veel fantastische nummers te bieden had.
Een liedje van Otis Redding is een stukje leven, een magisch fragment van slechts drie minuten vol liefde en passie, zoals een van zijn meest beroemde songs I' ve Been Loving You Too Long. Persoonlijk prefereer ik Pain In My Hart, hartstochtelijk als geen andere.






Baby I Love You- The Ronettes
Album: Presenting The Faboulous Ronettes, 1963
Toen ze in 1964 naar Engeland op tour gingen, werden The Ronettes supported door niks minder dan The Rolling Stones, met wie ze dikke vrienden werden.
De zussen Ronnie en Estelle Bennet en hun nicht Nedra waren toen op de hoogste punt van hun korte maar briljante carriere. En ze hadden nog veel verder kunnen komen als Phil Spector hun muziek carriere niet geboycot had.
Phil was de producent van The Ronettes en had een relatie met frontwoman Ronnie. Hij was bang dat zij een superstar werd en hem verliet. Daarom probeerde hij met alle macht de succesvolle carriere van de trio te beteugelen.
Baby I Love You werd opgenomen alleen met Ronnie erbij. De andere twee Ronettes waren op tour en toen werden de choirs door zangeressen Cher en Darlene Love uitgevoerd.
Het resultaat is een nummer over het eerste stadium van de verliefdheid, wanneer alle passie barst.
De song werd een groot succes en is, naast Be My Baby een van de meest beroemde love songs aller tijden.
Het nummer Baby I Love You werd gecoverd door  The Ramones in hun album End Of The Century. Ik vind het eerlijk gezegd een fiasco. De frisse sound uit de 60' s was totaal verdwenen.





Where Did Our Love Go- The Supremes
Album uit 1964
Een lied over liefdesverdriet. De song verteld op een eenvoudige wijze hoe je je voelt wanneer de liefde aan een eind komt, en als de gelukkige tijden voorbij zijn.
Het album is een typisch jaren 60 Motown product en bevat nog een zeer bekend juweeltje, namelijk Baby Love  





Ring Of Fire- Johnny Cash
En of course, het nummer waarmee ik deze post ben begonnen. Niet van mijn favoriete love songs, maar wel leuk.





Love That Burns- Peter Green's Fleetwood Mac
Album The Vaudeville Years, 1969
Een van mijn lievelingsliedjes van deze (toen nog steeds) fantastische white blues band voordat ze commerciële flauwe popliedjes gingen maken.
Ik heb het over Fleetwood Mac met Peter Green, in de jaren 60.
Als ik dit nummer luister krijg ik altijd warme gevoelens en kippenvel.

Would you love me tomorrow
Like you say you love me now
[.......]
When the flames of our flesh have stopped
burning
[.......]
And if you can' t love me tomorrow
Please leave me now in my room to cry 





Pale Blue Eyes- The Velvet Underground
Album The Velvet Underground, 1969 
De persoon aan wie het nummer werd opgedragen had in werkelijkheid geen blauwe maar lichtbruine ogen. Misschien vond Lou Reed 'Hazel Eyes' niet zo leuk als titel. Misschien wilde hij gewoon een beetje afstand nemen met degene die zulke gevoelens op hem wekte, door aan haar een andere uiterlijk in de song te geven.








Wild Horses- The Rolling Stones
Album Sticky Fingers, 1970
Naast Let It Bleed is dit album de beste van The Stones. Een reden daarvoor is dat op de ene zit de prachtig cover Love In Vain (origineel van bluesman Robert Johnson). En op de andere, naar mij mening, beste album van deze band zit mijn favoriete: Wild Horses.
Er zijn rondom dit nummer verschillende veronderstellingen over de betekenis of bedoeling van de song.
Het liefst begrijp ik mijn favoriete liedjes op mijn eigen manier. Het kan namelijk mij niet schelen of Mick Jagger het nummer aan Marianne Faithfull heeft opgedragen of het door Keith Richards werd geschreven voor zijn zoon.
Ik vind The Stones op zijn best wanneer ze geen tough guys spelen. Wanneer ze hun authentieke emoties durven te tonen, kwetsbaar als een kind. 











The First Time Ever I Saw Your Face- Johnny Cash
American IV: The Man Comes Around
Het nummer werd in 1957 door Ewan MacColl geschreven voor zangeres Peggy Seeger, destijds zijn minnares en met wie hij later trouwde.
Maar het liedje werd een wereld beroemde succes gezongen door Roberta Flack later in de 60's. Het is een intense, heftige love song, geschreven door een zwaar verliefd mens.
Ik vind Johnny Cash' s cover leuker. Even heftig als de origineel en de versie van Roberta Flack maar toch anders. En daarnaast is er ook het verhaal over zijn liefde voor zijn vrouw June Carter. 








                                      





    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten